حزب همبستگی اسلامی ایران

نظر وزیرخارجه بایدن درباره ایران و برجام

آنتونی جان بلینکن در خصوص وضعیت فعلی آمریکا و خروج این کشور از توافقات متعدد تحت دولت ترامپ معتقد است خارج بودن آمریکا از توافقات به جایگاه و نفوذ این کشور آسیب می‌زند. وی در مصاحبه‌ای با روزنامه وال ‌استریت ‌ژورنال گفت: «اگر ما داخل بازی نباشیم احتمال اینکه اوضاع مشکل‌ساز شود بیشتر است. اگر ما داخل [توافقات] باشیم احتمال اینکه بتوانیم موثرتر عمل کنیم بیشتر است. اگر بیرون باشیم، جایگاهی نداریم و نفوذمان را واگذار کرده‌ایم.»

 

یکی از توافقات مورد اشاره او، برجام است که آمریکا در سال ۲۰۱۸ به صورت یکجانبه از آن خارج شد و بعد تحریم‌های گسترده‌ای را تحت آنچه سیاست «فشار حداکثری» خوانده، علیه ایران اعمال کرد. بلینکن در سال ۲۰۱۹ هنگام افزایش تنش‌ها میان ایران و آمریکا در مصاحبه با شبکه فرانس ۲۴ بخشی از مواضع خود در قبال ایران را اینطور بیان می‌کند: متاسفانه ما نباید جایی که الان قرار داریم، می‌بودیم. خیلی باعث تاسف است که ایالات متحده از توافقی خارج شد که ایران به دلیل انجام همه آن چیزهایی که ما دوست نداریم انجام دهد متعهد به توافق هسته‌ای شده بود. فکر می‌کنم از منظر ایران قطعاً اگر آن‌ها منافع اقتصادی این توافق که بر سر آن چانه‌زنی و توافق کردند، نصیبشان نشود، احتمالاً تصمیم بگیرند برنامه هسته‌ای خود را ادامه دهند که به نظر می‌رسد به این نقطه رسیده‌اند.

 

او در پاسخ به سوال مجری درباره این که آیا می‌توان کاهش تعهدات برجامی ایران را گام آخر پیش از خروج تهران از توافق دانست، گفت: مسئله این است که شما یا در توافق هستید یا نیستید. آن‌ها (مقامات ایران) گفته‌اند که در توافق می‌مانند اما شروع به کارهای خاصی کرده‌اند و بنابراین سایر طرف‌های قرارداد، طرف‌های اروپایی، روسیه و چین باید تصمیم بگیرند که آیا ایران در واقع هنوز به توافق متعهد است.

 

وی در ادامه می‌گوید: چیزی که خیلی مشکل‌ساز است این است که این (وضعیت) ما را به طور بالقوه به موقعیت قبل از انعقاد توافق بازگردانده که ایران در آستانه دست‌یابی سریع به ظرفیت توسعه سلاح هسته‌ای است و آمریکا کشور دیگری که با این مسئله مواجه است باید تصمیم بگیرد که چه کاری می‌خواهد انجام دهد، اجازه دهد این کار را بکنند یا برای متوقف کردن آن‌ها دست به کار شود. این انتخاب بدی بود و توافق هسته‌ای گزینه سومی را ایجاد کرد که در واقع قرار دادن محدودیت‌های واقعی بر برنامه هسته‌ای ایران برای مدت زمانی طولانی بود و اکنون در حال فروپاشی است و ما به جای اول بازگشته‌ایم.

 

وی در ادامه می‌گوید: اگر ایران به این نقطه برسد که دیگر به چیزهایی که برای آن‌ها توافق کرد، دست نمی‌یابد و تصمیم بگیرد برنامه هسته‌ای را به طور کامل ادامه دهد، آن زمان تصمیم برای سایر کشورها بسیار دشوار خواهد شد. آیا باید به ایران اجازه دهیم پیش برود و به ظرفیت هسته‌ای دست یابد یا اقدام کنیم و مانع آن شویم.

 

بلینکن در ادامه ابراز امیدواری می‌کند آمریکای تحت هدایت ترامپ و ایران بتوانند راهی برای مذاکره بیابند و هر دو طرف به تعهدات کامل طبق توافق برگردند، اما این مسئله را چالش برانگیز توصیف می‌کند و به اتهام‌زنی علیه ایران می‌پردازد: چالش برانگیز است زیرا رئیس‌جمهور ترامپ تصمیم گرفت توافقی را پاره کند که ایران به آن متعهد بود و این را با آگاهی از سایر اقدامات ایران، اقدامات بی‌ثبات‌کننده در منطقه، حمایت از تروریسم، سابقه وحشتناک آن در حقوق بشر، همه چیزهایی که ما دوست نداریم و به انجامشان ادامه می‌دهد، می‌گویم.

 

این دیپلمات آمریکایی صحبت‌هایش را اینطور ادامه می‌دهد: اما تنها چیزی که (ایران) واقعاً داشت با حسن نیت انجام می‌داد، توافق هسته‌ای بود، همان چیزی که ما اکنون پاره‌اش کرده‌ایم. تردید دارم که ایران بخواهد با دولت (آمریکا) مذاکره کند اما این قطعاً بهتر از گزینه کشیده شدن به درگیری است.

 

او در پاسخ به این سوال که چه کسی را در دولت آمریکا مسئول و هدایتگر سیاست خارجی این کشور در قبال ایران می‌داند، می‌گوید: در نهایت قطعاً آقای بولتون (مشاور امنیت ملی وقت کاخ سفید) و وزیر خارجه مایک پامپئو دیدگاه‌های قوی و طولانی‌مدتی درباره ایران دارند، اما در این مورد رئیس‌جمهور ترامپ به شدت پیگیر یک چیز است و آن وعده‌های ستاد انتخاباتی‌اش است و یکی از قول‌هایی که داد خروج از توافق هسته‌ای ایران بود، پس به آن توافق عمل کرده و باز هم می‌گویم فکر می‌کنم این کار اشتباه بوده و بنابراین بیشتر از همه خودش آن را انجام داده تا کسی دیگر. تعهدی است که داد و روی آن ایستاده.

 

او ماه اوت هم در مجمع امنیتی اسپن از توافق سال ۲۰۱۵ دولت اوباما حمایت کرد و در پاسخ به سوالی در این خصوص که اگر بایدن به عنوان رئیس‌جمهور انتخاب شود، در ارتباط با توافق هسته‌ای ایران چه خواهد کرد، گفت: اگر ایران به عمل دقیق به توافق بازگردد، او (بایدن) به دنبال توافق هسته‌ای و طولانی‌تر کردن و مستحکم‌تر کردن آن خواهد بود.

 

بلینکن در مصاحبه با شبکه سی‌بی‌اس نیوز که ۲۵ سپتامبر بعد از شکست آمریکا برای تمدید نامحدود محدودیتهای تسلیحاتی ایران در شورای امنیت و بعد تلاش‌های واشنگتن برای فعال کردن مکانیسم ماشه، روی وبسایت این شبکه قرار گرفت، ضمن انتقاد از اقدام دولت ترامپ به خروج از برجام و نداشتن حقی در استفاده از این مکانیسم به عنوان مشارک در برجام به دلیل خروج از توافق، گفت: اگر ایران به پایبندی به توافق هسته‌ای بازگردد، ما هم همین کار را خواهیم کرد. اما از آن به عنوان سکو استفاده می‌کنیم و در همکاری با متحدان و شرکایمان تلاش خواهیم کرد آن را محکم‌تر و طولانی‌تر کنیم. فکر می‌کنم این حُسن را دارد که ما را در کنار متحدان و شرکایمان قرار می‌دهد تا بتوانیم با هم به شکلی موثرتر علیه فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده ایران فشار بیاوریم و اطمینان یابیم وقتی بحث این فعالیت‌ها در میان است، این ایران است که منزوی است نه آمریکا.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *