حسن روحانی روز چهارشنبه در جلسه هیات دولت با اشاره به انتخابات آمریکا اظهار داشت: ما حس میکنیم که فضا برای روابط نزدیکتر و تعامل بهتر با همه کشورهای دوستمان آماده تر شده است. اشکال رژیم رو به پایان و دولت این رژیم که در ماههای پایانی عمر خودش هست، این بود که خودشان خیلی آشنا به سیاست بینالملل نبودند و تقریباً مجری دیدگاههای تندروهای داخلی و رژیم صهیونیستی بودند.
روحانی گفت: شما به نطقهای این آدم نگاه کنید در مجامع بینالمللی نسبت به ایران ایراد میکرد همان جملات تعبیرات و لغاتی را به کار می گفت که رژیم صهیونیستی به کار میبرد. کاملاً آدم وقتی این نطق را میدید می فهمید چه کسی برایش نوشته است وهمه مشکلاتش هم از اینجا نشأت گرفت که امکان نتوانستند بر مبنای مصالح و منافع مردم آمریکا و بر مبنای مصالح و منافع جهان تصمیمگیری کنن.
وی خاطرنشان کرد: علت اینکه در انتخابات آنها عقب افتادند و رقیب آنها جلو افتاد؛ دو عامل مهم بود یکی ناتوانی آنها در موضوع کرونا و کووید ۱۹بود به طوری که مردم کشور خودشان را نابود کردند و به جای اینکه برنامه ریزی کنند برای مبارزه با این ویروس، شروع کردند دست انداختن مردم که اصلاً خبر و مسئله ای نیست و این همه کشتار در مردم آمریکا ایجاد کردند.
رییس جمهوری اضافه کرد: مسئله دوم به هم ریختن مناسبات و روابط با جهان بود. صرفاً بحث ایران نبود، روابط با همکاران دوست و سنتی شان در اروپا هم به هم ریخت و با چین هم به هم ریخته بود. مردم هر روز صبح بیدار می شدند میدیدند یک گوشه از روابطشان با دنیا به هم ریخته که می توانست برای مردم آزار دهنده باشد.
رییس دولت تدبیر و امید مسئله سوم را تحقیر آمریکا در سیاست خارجی عنوان کرد و گفت: آمریکاییها هیچ وقت در تاریخ روابط بین الملل این چنین در سازمان ملل و در شورای امنیت سازمان ملل مختلف مفتضح نشده بودند. اینکه در سازمان ملل آن طرحی را ارائه کنند و فقط خودشان و یک جزیره کوچک با آنها رای بدهند در تاریخ آمریکا سابقه نداشته است. یا طرحی را شورای امنیت مطرح کنند و هیچ کشوری اعتناد نکند، تحقیر بزرگی بود برای مردم آمریکا و به این دلیل مردم تصمیم به تغییر گرفتند.
وی اظهار داشت: سیاست جمهوری اسلامی ایران یک سیاست بسیار روشنی هست. سیاست ما بر مبنای صلح و ثبات در منطقه و احترام به حقوق ملتهاست. سیاست ما بر مبنای عدم تجاوز و عدم مداخله در امور داخلی کشورهاست. سیاست ما مقابله و مبارزه با تروریسم است. سیاست ما پایان یک جانبه گرایی و پایبندی به معاهدات است. سیاست ما روشن است. سیاست ما تغییر نمی کند باز هم همین سیاستها را داریم. باز هم با تروریسم مخالفیم. هر دولتی در آمریکا سر کار باشد. باز هم با شکستن بدون دلیل و معاهدات مخالفیم هر دولتی در آمریکا سر کار باشد.
رییس جمهوری افزود: ایران با مداخله و تحقیر ملتها مخالفت میکند سیاست ما تغییر نمیکند. همان سیاستی که جمهوری اسلامی ایران دیروز داشته، امروز هم خواهد داشت و فردا هم خواهد داشت. این وابسته به دولت آمریکاست که به این سیاستها نزدیک شود یا از آن فاصله بگیرد. دولتی که در آمریکا عمرش رو به پایان است در همه این سیاستها با ما فاصله گرفت و خودش کنار رفت. ما میخواستیم با تروریسم بجنگیم آنها میخواستند از تروریسم حمایت کنند. ما میخواستیم کشورهای منطقه آزاد باشند آنها میخواستند در کار آنان مداخله کنند، ما به دنبال صلح و ثبات در منطقه و آنها به دنبال فروش اسلحه بودند.
روحانی با بیان اینکه سیاست اصولی ما که مشابه سیاست اکثر کشورهای مستقل جهان است. آنها هم با یکجانبه گرایی مخالف هستند خیلی از کشورهای دنیا هم با تروریسم مخالفند. اگر آمریکا به سیاست ما نزدیک شد، شرایط جدیدی پیش می آید. اگر هم فاصله بیشتر گرفت که فاصله بیشتر گرفت. اساس سیاست ما تعامل سازنده با جهان است یا به تعبیر مقام معظم رهبری تعامل گسترده جهان است آنهایی که تخاصم با ما را شروع کردند خودشان باید تخاصم را کنار بگذارند بعد از انقلاب ماآغازگر تخاصم نبودیم. بعد از انقلاب با آمریکا قطع ارتباط نبودیم و ما تخاصم را آغاز نکردیم. آنها مداخلات را شروع کردند حتی ما قطع رابطه باآمریکا نکردیم.
وی ادامه داد: بعضی از جوانان ما فکر میکنند ما با آمریکا قطع رابطه کردیم. آنها خودشان با ایران قطع رابطه کردند. ما به خاک آمریکا تجاوز نکردیم. هواپیماهای و هلیکوپتر داخل خاک آمریکا نفرستادیم آنها وارد خاک ما شدند. ما اگر کشوری با آمریکا می جنگید به متجاوز به خاک آمریکا کمک نکردیم اما آنها به متجاوز به خاک ما کمک کردند. صدام متجاوز بود آنها کمک کردند آنها آغازگر بودند و تخاصم کردند.
روحانی تصریح کرد: هر وقت آنها از این سیاستها دست بردارند شرایط متفاوت خواهد بود. همان تعبیری که امام سالها پیش بیان فرمود که با همه کشورها میخواهیم ارتباط داشته باشیم و اگر آمریکا آدم شود میخواهیم. این تعبیر را اگر بخواهیم تفسیر کنیم همین سیاستهای اصولی است که مورد توجه جهان است. آن آدمی که دورانش رو به پایان هست از ابتدا آمد گفت که بر جام بدترین قراردادهای تاریخ آمریکا بود شعار داد و تحریک کردند و از برجام خارج شد. تصورش هم این بود که دو سه ماه این کار را می کنند و نظام ایران را سرنگون میکنند تصورات کودکانه و توهم آمیزی که در سر آنها بود. آقایی که جدید آمده و از ابتدا گفته میخواهد به برجام برگردد در تبلیغات انتخاباتی اش گفته است ما در داخل برجام بودیم و از آن خارج نشدیم. چهار به علاوه یک هم داخل برجام بوده است. البته در تعهدات خودشان سستیکردند ما هم تعهدات خودمان را متقابلاً کاهش دادیم ولی همه ما داخل برجام بودیم.
روحانی اضافه کرد: این به عهده آنهاست و اگر به وظیفه شان عمل کردند می توانند راه جدیدی را انتخاب کنند و اگر نخواستند انتخاب نکنند. ما برنامه مان را در کشور به اراده آنها پیوند نمی زنیم بلکه برنامه ما بر اصول ما پیوند خورده است و اگر به سمت اصول ما حرکت کردند راه باز است. در همین هفتههای اخیر برنامه ۹ ماهه دولت را بر این مبنا تدوین کردیم که همین حاکم فعلی آمریکا در انتخابات پیروز شود. بر این مبنا تنظیم نکردیم که شرایط آمریکا تغییر کند به هر حال به نفع ملت ها و به نفع ملت آمریکا تغییر کرد اما اصول ما همان اصولی در داخل هست.