محمدجواد حق شناس در نشست ارزیابی چهار دوره فعالیت شورایاری ها و مشارکت های اجتماعی که توسط کمیته مدیریت شهری حزب همبستگی ایران اسلامی برگزار شد، گفت: شورایاری ها پدیده ای حادث شده از تفکراتی هستند که در دوره اول شورای شهر تهران جوانه زد، به تصویب رسید و بعنوان یکی از نهادهای تاسیس شده و تاثیر گذار پا به عرصه وجود گذاشت.
رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای اسلامی ادامه داد: شورایاری در نتیجه تبلور فکری شورای اسلامی شهر تهران است که هنوز در بیش از ۱۴۰۰ شهر کشور که نهاد شورای شهر در آنها برقرار است، وجود ندارد و شاید یکی از فضاها و فرصتهایی که باید به آن پرداخته می شد ، ایجاد پشتوانه جدی برای تامین این نگاه در میان شورایاری کشوری بود. نکته مهم این است که باید راه حل مناسبی برای اینکه این روند به یک پشتوانه قانونی مهم تبدیل شود پیدا کنیم.
وی با بیان اینکه یکی از مشکلاتی که وجود دارد اصل عدالت انتخاباتی بعنوان یکی از مفروضات مهم انتخابات است اظهار داشت: ما در ساختار شاهد تبعیضی آشکار در فضای انتخاباتی میان شهروندان هستیم. شهروندان کشور به لحاظ تاثیرگذاری در سبد انتخابات به ۷ مدل تقسیم می شوند، با یک نماینده مجلس، با دو نماینده مجلس، با سه نماینده مجلس،با چهار نماینده مجلس، با شش نماینده مجلس، با هفت نماینده مجلس و به این ترتیب شهروند تهرانی با ۳۰ نماینده مجلس در انتخابات شرکت می کند. اما این سوال مطرح می شود که فرق میان شهروند تهرانی با شهروندان دیگر شهرستانها در سبد انتخاباتی چیست؟ چرا شهروندان تهرانی می توانند به ۳۰ نفر رای دهند اما دیگر شهروندان در شهرستانها به یک نفر ؟ پاسخ اینست که اصل مهم عدالت انتخاباتی در سبد انتخابات تنظیم نیست.
حق شناس ادامه داد: در سایر کشورهای دنیا اصل عدالت انتخاباتی مراعات شده است. هر شهروند در هرجای کشور یک رای دارد. در حالیکه در کشور ما پس از گذشت ۴۰ سال از انقلاب اسلامی این عدالت ایجاد نشده و این تبعیض به نفع شهروندان تهرانی است.
وی با اشاره به انتخابات شورای شهر گفت: در این انتخابات تناسب منطقی بین جمعیت و تعداد اعضای شورای شهر وجود ندارد. در تهران در ازای جمعیت به طور متوسط هشت و نیم میلیونی،۲۱ نفر به عنوان نماینده مردم انتخاب می شوند یعنی برای هر پانصد و پنجاه هزار نفر یک نماینده انتخاب می شود اما در لواسان در ازای هر پنج هزار نفر یک نماینده شورای شهر انتخاب می شود در حالیکه شورای شهر تهران باید مشکلات پایتخت جمهوری اسلامی ایران را حل کند .
این عضو شورای شهر تهران اضافه کرد: بنابراین ۲۱ نفر اعضای شورای شهر نمی توانند پاسخگوی تمامی مشکلات شهر باشند لذا مردم تهران دچار تبعیض در حوزه قانون و قانونمندی شده اند.
وی با بیان اینکه ما باید در حوزه قانون بازخوانی داشته باشیم گفت:هیچ نسبتی بین قانون و وظایف اختیارات شورا وجود ندارد، در نتیجه این موضوع موجب شکل گیری نهاد شورایاری شده است که متاسفانه هنوز نتوانسته ارتباط منطقی و درستی با قانون برقرار کند. امیدوارم عزیزان در مجلس ،آقای الویری و مسئولان مرتبط در شورایاری ها به یک قاعده و انسجام کلی برای قانونی شدن جایگاه نهاد شورایاری برسند.