فرزند مرحوم آیتالله میرزا هاشم آملی لاریجانی که ریاست دستگاه قضا، عضویت در شورای نگهبان و مجلس خبرگان رهبری را در کارنامه خود دارد، حالا قرار است در سن 58 سالگی بر صندلیای بنشیند که آیتالله هاشمیرفسنجانی 27 سال بر آن تکیه میزد.
**پنجمین فرزند میرزا هاشم
صادق، پنجمین فرزند میرزا هاشم آملیلاریجانی است که از سال 1351 در نجف ساکن شده بود. فاضله، محمدجواد، فاضل و علی، پیش از او در نجف متولد شده بودند. هنوز دو سالش نشده بود که به همراه خانواده به قم مهاجرت کردند. بنا بر اظهارات او به فارس، از سال 1345 تا 1356 در مراحل دبستان و دبیرستان به دروس جدید اشتغال داشته است. با فراهم آمدن بورس تحصیلی از دانشگاه صنعتیشریف، عازم تحصیل در یکی از کشورهای غربی بوده، اما ناگهان زندگیاش «چرخش تمام پیدا کرد و اندیشه و شوق تحصیل در علوم و معارف اسلامی و دنبال کردن مسیر تحقیقات فقها و مجتهدان و فیلسوفان اسلامی، حرکتی دیگر را باعث شد.»
صادق آملیلاریجانی از سال 1356 وارد عالم طلبگی میشود و از محضر اساتیدی همچون پدرش، آیتالله حسین وحید خراسانی (پدر همسرش)، آیتالله عبدالله جوادیآملی و آیتالله حسن حسنزادهآملی استفاده میکند.
اولین سمتی که عهدهدار میشود، در سال 71 و بعد از فوت پدرش است. صادق لاریجانی در سن 32 سالگی مدیریت مدرسه علمیه حضرت ولیعصر (عج) که به امر میرزاهاشم آملی ساخته و وقف شده بود به عهده میگیرد.
او در دهه هفتاد بیشتر به عنوان یک روحانی اهل فلسفه و کلام شناخته میشد و کتابش با عنوان «معرفت دینی» که در نقد نظریهٔ قبض و بسط تئوریک شریعت عبدالکریم سروش نگاشته شده بود، از نقدهای مطرح به شمار میرفت.
**ورود به مسئولیت از باب خبرگان
شرکت در انتخابات دور سوم مجلس خبرگان رهبری، زمینهساز حضور او در نهادهای حاکمیتی میشود. او در سال 76 و در حالی که 37 سال داشت، نماینده مردم مازندران در مجلس خبرگان میشود و تا امروز در این مجلس عضو است. صادق لاریجانی در سال 83 با حکم رهبر انقلاب به عنوان فقیه به جمع فقهای شورای نگهبان میپیوندد اما هنوز دوره 6 ساله پنجم به پایان نرسیده بود که به دلیل مسئولیت جدید از شورای نکهبان نقل مکان میکند.
آملیلاریجانی در سال 88 و طی حکمی برای یک دوره پنج ساله از سوی رهبر انقلاب سکان دستگاه قضا را در دست میگیرد و این حکم در سال 93 برای یک دوره پنج ساله دیگر تمدید میشود.
او 9 دی ماه امسال در حالی که بیش از 7 ماه به پایان دور دوم ماموریت 5 سالهاش در قوه قضائیه مانده است، با حکم رهبر انقلاب صندلیهای آیتالله سیدمحمود هاشمیشاهردوی در مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای نگهبان را پر کرد. حضرت آیتالله خامنهای در این حکم، سابقه صادق لاریجانی در شورای نگهبان را «برجسته و ارزشمند» خوانده و مدیریتش بر قوه قضائیه را نیز «پرتلاش و عالمانه و خالصانه» توصیف کرده و گفتهاند: «امید میرود با حضور فعال و عالمانه اعضای محترم مجمع تشخیص مصلحت نظام و ایفای نقش مؤثر دبیرخانه و دبیر محترم در انجام وظایف خود تحت نظارت و اشراف ریاست مجمع، مسئولیتهای محوله در این دوره در کمال اتقان و به بهترین وجه به انجام برسد».
**متمحّض در دو مسئولیت خطیر
رهبر انقلاب در ادامه این حکم تاکید کردهاند: «با عنایت به اهمیت مسئولیتها در مجمع و شورای نگهبان انتظار میرود در فرصت زمانی مناسب، با تنسیق امور در قوه قضائیه، در مسئولیتهای خطیر یاد شده مُتَمحّض گردید».
استفاده از واژه «متمحض» در حکم مقام معظم رهبری برای بسیاری این پرسش را ایجاد کرد که این کلمه به چه معناست. متمحض به معنای متمرکز است و واژه عربی است که در فارسی وارد شده است. کلمه تنسیق هم که در حکم رهبری آمده به معنای هماهنگی است.
تکیه آملیلاریجانی بر صندلی ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام در شرایطی است که بعد نظارتی این نهاد حاکمیتی در دور جدید فعالیت خود افزایش یافته است. اکنون نیز دو لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی و لایحه الحاق ایران به کنوانسیون پالرمو (کنوانسیون مبارزه با جرایم سازمان یافته فراملی) برای تعیین تکلیف نهایی در مجمع تشخیص مصلحت نظام است.