«محمود واعظی» روز چهارشنبه در پایان جلسه هیات دولت در گفت و گو با خبرنگار سیاسی ایرنا درباره رفتار نمایندگان در روز ارائه لایحه بودجه 98 و سخنرانی رییس جمهوری افزود: برای همه ما به عنوان دولت و نمایندگان واجب است که شأن مجلس شورای اسلامی را حفظ کنیم.
وی یادآورشد: مجلس در نزد افکار عمومی جایگاه بسیار بالایی دارد و رفتار آن باید متناسب با جایگاه آن در قانون اساسی باشد. برای هر کشوری تقدیم لایحه بودجه به مجلس از اقدامات بسیار مهم است که باید مردم و نمایندگان مصوبات و پیشنهادها را استماع کنند تا بتوانیم از نظرات همه استفاده کنیم.
رییس دفتر رییس جمهوری تاکید کرد: هر مشکلی هم در دولت و هم در مجلس ساز وکار خود را دارد. آیین نامه های داخلی مجلس اجازه می دهد هر نماینده ای درباره هر موضوعی سوال خود را مطرح کند.
واعظی تاکید کرد: ما نباید اجازه دهیم برخی از اقداماتی که بعضی افراد انجام می دهند جایگاه این دستگاه عظیم را کاهش دهد. این که چند نفر از نمایندگان در یک امر بسیار مهمی که تقدیم لایحه بودجه سال 98 است و تقریباً میخواهد تکلیف دولت و کشور را برای یک سال مشخص کند، به دلیل مشکل آب، در کار مجلس و دولت اختلال به وجود آورند.
وی یادآور شد: این رفتار را در شأن مجلس نمی دانیم و خواهش کردیم که اگر نمایندگان مطلبی دارند از طریق ساز و کارهای خود مطرح کنند.
وی افزود: معاون اول رییس جمهوری روز دوشنبه برای همین موضوع با نمایندگان جلسه برگزار کرد که برخی از آنها حضور نیافتند اما باز هم وی وقت جلسه دیگری را مشخص کرد تا نمایندگان درخواست ها و حرف های خود را اعلام کنند.
رییس دفتر رییس جمهوری تصریح کرد: امیدوار هستیم هیات رییسه و رییس مجلس با این اتفاقی که در مجلس افتاد برخورد انضباطی کنند که دیگر تکرار نشود.
واعظی ادامه داد: برای اعلام مشکلات نمایندگان روش های مختلف و کمیسیونهای مختلفی وجود دارد. روشی که ما از سوی سه یا چهار نفر از نمایندگان شاهد بودیم، روش درستی نبود.
وی یادآور شد: آب دغدغه دولت و نظام است. کشوری که در سال های گذشته در خشکسالی بوده و در برخی از نقاط مردم درباره آب شرب هم مشکل داشتهاند حتما باید تلاش کرد که برای همه مردم در هر نقطه از ایران که هستند آب شرب را فراهم کرد.
رییس دفتر رییس جمهوری همچنین گفت: حق آبه در هر شهری برای کشاورزی باید فراهم شود و استانی هم که صنعت میخواهد باید آب آن را فراهم کنیم. به همین دلیل است که وقتی مشخص شد که بارندگی کم است آب های زیرزمینی کافی نیست، این پیشنهاد را دادیم تا بتوانیم همانند بسیاری از کشورها از آبی که هم در دریای خلیج فارس و خزر وجود دارد با راهکار آبشیرینکن بتوانیم مشکل مردم را حل کنیم.
واعظی همچنین در پاسخ به سوالی درباره مهم ترین اقدامات برای گسترش توسعه تجارت با ترکیه گفت: سیاست دولت یازدهم و دوازدهم روابط بسیار نزدیک با همسایگان است. یکی از این همسایگان ترکیه است که در پنج سال گذشته روابط خوبی داشتیم. در این مدت پنج کمیسیون متشکل از وزرا و روسای دو کشور تشکیل شده است.
وی تصریح کرد: این جلسات بسیار خوبی که یک سال در تهران و یک سال در آنکارا تشکیل می شود امسال در آنکارا تشکیل شد و توانستیم آنچه که مربوط به روابط اقتصادی، سیاسی، منطقهای و بینالمللی دو کشور بود، بحث کنیم. این اولین سفر رییس جمهوری بعد از 13 آبان و بازگشت تحریم ها بود. مواضع آقای اردوغان و دولت ترکیه هم در حمایت از برجام و هم در محکوم کردن تحریمها بسیار قاطع بود.
رییس دفتر رییس جمهوری گفت: در روابط بانکی و تجاری و اقتصادی توافقات بسیار خوبی انجام شد، با توجه به این که تعداد زیادی از تجار بخش خصوصی ما را همراهی می کردند، امیدوار هستیم که این سفر باب جدیدی را برای همکاری های تجار باز کند.
واعظی درباره مصوبات امروز دولت هم اظهارداشت: امروز در هیات دولت درباره مسئله بودجه صحبت شد و با توجه به اینکه رییس جمهوری تاکید دارد که شفافیت وجود داشته باشد، قرار بر این شد که وزرا و روسای سازمان ها بیشتر با مردم صحبت کنند و ابعاد مختلف بودجه اطلاع داده شود.
وی تاکید کرد: باید به مردم اطلاع داده شود که محور اصلی بودجه معیشت مردم، اشتغال و تولید است. این سه محور بسیار اساسی است که ان شاءالله بیشتر روی آن تمرکز می شود.
واعظی همچنین درمورد وظایف شورای برنامه ریزی استان ها گفت: قرار بر این شد که استانداران با توجه به اختیارات بیشتری که به آنها داده می شود آنها بتوانند به مدیران کل استانی اختیارات بیشتری بدهند و تعداد کارگروه ها از 13 به چهار عدد کاهش یابد.
وی واگذاری این اختیارات را مشروط به برگزاری جلسات منظم با هدف رفع مسائل مشکلات بیان کرد.
رییس دفتر رییس جمهوری درباره افزایش قیمت کالاهای اساسی و ضرورت نظارت دولت هم گفت: افزایش قیمت در این بخش بوده ولی در مقایسه با بخش های دیگر خیلی کمتر است. ما راضی نیستیم و فکر میکنیم حتما باید نظارت بیشتری وجود داشته باشد.
واعظی ادامه داد: ما نخواستیم که همه توزیع کالا را دولت در اختیار بگیرد، تصمیم بر این بود که همین ساز و کاری که در کشور وجود دارد، حفظ شود ولی بخش خصوصی که کار توزیع را انجام میدهد از سیاستهای دولت تبعیت کند.
وی افزود: بخشی از افزایش قیمت در همان دورانی انجام شد که جامعه ملتهب بود. درحال حاضر این التهاب فروکش کرده و برخی از قیمت ها متوقف شده یا روند کاهشی یافته است البته غیر از لبنیات و گوشت و مرغ که باید تدابیری اندیشیده شود و امروز هم رییس جمهوری به وزرای ذیربط تذکر دادند که مراقبت کنند.
رییس دفتر رییس جمهوری همچنین درباره راهکار دولت در این زمینه گفت: روشی که باید در پیش بگیریم این است که کالاهای اساسی که با ارز 4200 تومانی وارد می شوند به صورت عمده در اختیار فروشگاه های زنجیره ای و تعاونی های سراسر کشور با قیمت مشخصی قرار دهیم تا با یک قیمت مصوب به مردم بفروشند و معلوم شود که چه کسی گرانفروشی می کند.
واعظی درباره پیشنهاد آزادسازی ارز هم افزود: اگر بتوانیم نرخ ارز را آزاد کنیم ولی درآمد حاصل از آن به نیازمندان رسد، طرح خوبی است. بهرحال پیشنهادی است که باید مورد مطالعه قرار گیرد.
وی درباره قیمت نفت در بودجه نیز گفت: در هنگام بستن لایحه بودجه تقریباً نفت 58 یا 59 دلار بود. طبیعی است که اگر وزارت نفت ببیند سال آینده معدل قیمت نفت پایین 50 دلار است حتما در مجلس آورده خواهد شد.
واعظی افزوددرباره شفافیت بودجه تصریح کرد: همانطور که رییس جمهوری هم گفتند حتما بحث شفافیت مهم است. دکتر روحانی از اینکه نظرات مردم درباره برخی از ردیف های بودجه علنی مطرح شد، تشکر کرد.
وی ادامه داد: در بودجه سال گذشته هم دولت به حمایت از نظرات مردم شتافت. دولت علاقمند به استفاده از نظرات مردم است، لایحه بودجه 98 که مرحله اول آن طی شده باید در مجلس مراحل مختلفی را بگذارند. رییس سازمان برنامه و بودجه به عنوان نماینده دولت اگر با نظرات مردم مواجه شود، طبیعی است که نماینده دولت از نظرات مردم حمایت خواهد کرد.