آیت الله احمد بهشتی عضو فعلی مجلس خبرگان رهبری و نامزد انتخابات دوره آتی این مجلس به جماران گفت: من را به عنوان کسی که طرفدار اعتدال هستم میشناسند؛ خودم حدس میزنم که اهل اعتدال هستم. گاهی فکر میکنم و میگویم که اگر آقای روحانی در مجلس خبرگان بود، چه میشد؟ اما به هر حال تشخیص آقایان شورای نگهبان این بود و ما هم به رأیشان احترام میگذارم. سلیقه من این است اما سلیقه من که نمیتواند بر شورای نگهبان یا نهادهای دیگر حاکم باشد. من روحاً اینچنین هستم، میگویم که اگر ایشان در مجلس خبرگان بین هشتاد و چند نفر بودند، چه مشکلی داشت؟
پایگاه خبری جماران: یک عضو فعلی مجلس خبرگان رهبری و نامزد انتخابات دوره آتی این مجلس گفت: تا جایی که اطلاع دارم آقا همیشه سفارش میکنند که نظارتتان را دقیق انجام دهید. چون نظارت به صدا و سیما و نهادهای زیرمجموعۀ رهبری مربوط میشود، مجلس خبرگان بر اینها نظارت دارد و بررسی میکند و اگر لازم بود اعضای کمیسیون مربوطه خدمت مقام معظم رهبری میرسند و ایشان راهنمایی میکنند، بلکه تشویق میکنند به اینکه نظارتشان را به دقت انجام دهند.
💲 یک میلیون تخفیف کارمزد! توی چند دقیقه ثبت نامت توی بیت پین رو کامل کن و شروع به معامله کن
مشروح گفت و گوی خبرنگار جماران با آیت الله احمد بهشتی نماینده استان فارس در مجلس خبرگان رهبری در پی می آید:
اگر وارد خبرگان شوید، چه کارهایی را خواهید کرد؟
میدانید که مجلس خبرگان دو-سه وظیفه دارد. یکی مسأله «انتخاب رهبری» است که در دورههایی که بودیم رهبر انتخاب نکردیم، انشاءالله امیدواریم این دوره را هم نخواهیم رهبر انتخاب کنیم. اولین وظیفه مجلس خبرگان رهبری این است؛ البته مجلس خبرگان کمیسیون تحقیق دارد که درباره شخصیتهایی که میتوانند رهبر باشند بررسی و تحقیق میکند که اگر یک روز لازم شد در صحن مجلس بیاورند، رأیگیری کنند تا هر کس که اکثریت آراء را آورد رهبر شود.
سه دوره بنده در مجلس خبرگان هستم، همیشه هم دعا میکردم که ان شاءالله نخواهیم رهبر را انتخاب کنیم؛ الحمدلله دعای ما مستجاب شد. همین دوره هم به مردم میگویم که در سه دوره دعا کردیم و خدا هم قبول کرد و مستجاب شد، این دوره هم دعا میکنیم که انشاءالله به مقام معظم رهبری طول عمر دهد که نخواهیم رهبر انتخاب کنیم.
وظیفه دوم نمایندگان مجلس خبرگان، «نظارت» است که راهکاری دارد و با کمیسیونی که در مجلس است این کار انجام میگیرد.
وظیفه سوم قانونگذاری است. البته قانونگذاری مجلس خبرگان مثل قانونگذاری مجلس شورای اسلامی نیست؛ آنها برای همه مملکت قانونگذاری میکنند اما مجلس خبرگان، قوانین مربوط به تعداد جلسات و نمایندگان، شرائط منتخبین و… را قانونگذاری میکند یعنی مجلس خبرگان خودش برای خودش قانونگذاری میکند.
ما این سه وظیفه را در مجلس خبرگان داریم. مردم هم گاهی به ما به خاطر مشکلاتشان مراجعه میکنند ما هم تا جایی که میتوانیم راهنمایی میکنیم، تذکر میدهیم بلکه مشکلشان حل شود.
اولویتهای مجلس خبرگان را چه اموری میدانید؟
این سه وظیفهای که عرض کردم، هر سه اولویت دارد منتها انتخاب رهبری معلوم است که عرض کردم در این سه دوره ما از خدا خواستیم که نخواهیم رهبر را انتخاب کنیم، انشاءالله در دوره ششم هم امیدواریم نخواهیم رهبر انتخاب کنیم.
شما در دور گذشته در چه کمیسیونی تشریف داشتید و عمده کارهای شما چه بود؟
بنده از همان دوره سوم که وارد مجلس شدم، کمیسیون آئیننامه را انتخاب کردم و در هر سه دوره، عضو همین کمیسیون بودم و هستم. البته آقایان بنده را به عنوان رئیس کمیسیون انتخاب کردهاند. تمام طرحهایی که نمایندگان ارائه میکنند به کمیسیون میآید، کمیسیون بررسی میکند، اصلاحاتی روی آن انجام میدهد، تصویب میکند و در نهایت به صحن مجلس میرود و نمایندگان به آن رأی میدهند. نمایندگان اگر پیشنهادی داشتند، ارائه میکنند و الا رأی میدهند و به تصویب نهایی میرسد.
کار مهمی که در این دوره پنجم در کمیسیون آئیننامه انجام دادیم، تجدید نظر کلی در قانون انتخابات خبرگان بود که از دورههای قبل تصویب شده بود ولی به دلیل وجود نقائص، اصلاحاتی لازم داشت. لذا آئیننامه را بازنگری کردیم و نمایندگان و اعضای کمیسیون پیشنهاداتی داشتند که بالاخره آئیننامه جدید در آخرین اصلاحی که داشتیم به تصویب نهایی رسید که در برنامههای انتخاباتی و جلسات و وظائف مجلس خبرگان اجرا میشود. این کار در این دوره پنجم که در حال سپری شدن است کار مهم ما بود.
به نظر حضرتعالی نوع ارتباط خبرگان با رهبری چگونه باید باشد؟
ارتباط خبرگان با رهبری از طریق کمیسیون تحقیق است که نظارت میکند؛ آقایان با رهبری ارتباط دارند، معمولاً با ایشان دیدار میکنند و اگر مسئلهای بود مطرح میکنند، مقام معظم رهبری هم راهنمایی میکنند. تا جایی که اطلاع دارم آقا همیشه سفارش میکنند که نظارتتان را دقیق انجام دهید. چون نظارت به صدا و سیما و نهادهای زیرمجموعۀ رهبری مربوط میشود، مجلس خبرگان بر اینها نظارت دارد و بررسی میکند و اگر لازم بود اعضای کمیسیون مربوطه خدمت مقام معظم رهبری میرسند و ایشان راهنمایی میکنند، بلکه تشویق میکنند به اینکه نظارتشان را به دقت انجام دهند.
تا کنون پیش آمده که به نهادهای زیرمجموعه رهبری تذکر داده باشید؟
تذکر از سوی کمیسیون ویژهای است که مخصوص این کار است. چون بنده عضو آن کمیسیون نیستم، در جریان کارشان نیستم؛ لذا باید از خود اعضای کمیسیون سوال کنید.
نسبت به دغدغههای مردم، خبرگان چه کارهایی کرده است؟
خبرگان پایان هر اجلاس، بیانیهای صادر میکند و از طریق صدا و سیما و روزنامهها منتشر میشود. مجلس خبرگان رهبری در این بیانیه به مسئولین، قوه مجریه، قوه قضائیه و حتی گاهی به قوه مقننه تذکرات لازم را میدهد. وظیفه مجلس خبرگان این است که تذکر دهد، دیگر بیشتر از تذکر کاری از آن ساخته نیست.
تنور انتخابات را چگونه میبینید؟
به نظرم انتخابات خوب است و زمینه، زمینۀ مساعدی است. بنده که در استان هستم بیشتر مردم را تشویق میکنم. حتی در برخی جلسات مثل جلسه روحانیت شیراز که جلسه خوبی بود و اعضای کاندیداها حضور داشتند، بنده صحبت کردم و به آقایان گفتم که شخص بنده اصلاً نگران رأی نیستم که رأی میآورم یا نه، بلکه مطمئنم که رأی میآورم. ولی چیزی که بیشتر نگران آن هستم مسئله حضور حدأکثری و قاطع مردم است.
لذا از آقایان روحانیون تقاضا کردم که شما در بین مردم هستید و تا جایی که میتوانید مردم را تشویق کنید تا انشاءالله رأیهای خاکستری، رنگ جدی به خود بگیرد و مردم در انتخابات مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری شرکت کنند. گفتم، سعی کنید رأی خاکستریها را به هر نحوی که است تشویق، راهنمایی و ارشاد کنید تا حضور حداکثری و قاطعی پیدا کنند. چون هر چه حضور مردم در انتخابات چشمگیرتر باشد، باعث آبروی مملکت و جمهوری اسلامی خواهد بود و دنیا میفهمد که واقعاً تکیه جمهوری اسلامی روی دوش اکثریت قاطع مردم است؛ البته همین طور است. اما آنها چه بسا فکر میکنند که اینگونه نیست. در حالی که اگر حضور مردم قاطعانه باشد دشمنان ما، ابرقدرتها و آنهایی که درصدد تضعیف مملکت و انقلاب ما هستند میفهمند که تیرشان به سنگ خورده است، مردم پای کار ایستادهاند، پا در رکاب هستند و هرگز از جمهوری اسلامی کوتاه نمیآیند.
راهپیمایی 22 بهمن امسال خیلی باشکوه و باعظمت بود. بنده در راهپیمایی شیراز حضور داشتم و دیدم که چگونه مردم با حضور بسیار چشمگیری، 22 بهمن را تجدید و تکریم کردند. مقام معظم رهبری هم فرمودند که مردم خوب آمدند اما این دلیل نمیشود که مردم گلایه ندارند. بنابراین باید به گلایههای مردم هم توجه کرد. مردم به دعوت جمهوری اسلامی توجه میکنند، به دعوت رهبری لبیک میگویند و روز 22 بهمن با راهپیماییهای باشکوه، همکاری و همراهی خودشان را نشان میدهند، بنابراین مسئولین هم باید پاسخگوی گلایههای مردم باشند.
اگر امثال آقای دکتر حسن روحانی رد صلاحیت نمی شد، چه قدر تنور انتخابات گرمتر میشد؟ به عبارت دیگر این اقدام شورای نگهبان که دکتر روحانی را رد صلاحیت کرد، کار خوبی بود یا نه؟
من را به عنوان کسی که طرفدار اعتدال هستم میشناسند؛ خودم حدس میزنم که اهل اعتدال هستم. گاهی فکر میکنم و میگویم که اگر آقای روحانی در مجلس خبرگان بود، چه میشد؟ اما به هر حال تشخیص آقایان شورای نگهبان این بود و ما هم به رأیشان احترام میگذارم. سلیقه من این است اما سلیقه من که نمیتواند بر شورای نگهبان یا نهادهای دیگر حاکم باشد. من روحاً اینچنین هستم، میگویم که اگر ایشان در مجلس خبرگان بین هشتاد و چند نفر بودند، چه مشکلی داشت؟
اگر امثال آقای روحانی بودند و شورای نگهبان با وسعت نظر بالاتری نگاه میکرد مشارکت بیشتر میشد؟
بله به هر حال شورای نگهبان است و آنها هم بالاخره اشخاص متقی، و از فقها و حقوقدانان هستند، تشخیص آنها بوده و ما به رأی آنها احترام می گذاریم.