بالگرد حامل رئیس جمهور روز گذشته در آذربایجان شرقی دچار سانحه شد و تلاش امدادگران به نتیجه نرسید و وی و همراهانش به شهادت رسیدند.
زندگینامه سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور
به گزارش خبرنگار همبستگی، ساعتی پیش خبر شهادت رئیس جمهور کشورمان سید ابراهیم رئیسی از خبرگزاری ها پخش شد. به همین مناسبت چند سطری از زندگینامه وی منتشر می شود:
سید ابراهیم رئیسالساداتی (۱۳۳۹ش-۱۴۰۳ش)، مشهور به سید ابراهیم رئیسی، روحانی شیعه و هشتمین رئیسجمهور نظام جمهوری اسلامی ایران. او دانشآموخته حوزه علمیه قم و مشهد و نیز دانشگاه شهید مطهری بود.
رئیسی از اعضای جامعه روحانیت مبارز بود و در نظام جمهوری اسلامی ایران مسئولیت های مختلفی بر عهده داشت. ریاست قوه قضائیه، دادستانی کل کشور، ریاست سازمان بازرسی کل کشور، دادستانی دادگاه ویژه روحانیت، عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام و نمایندگی مجلس خبرگان رهبری از جمله آنهاست. او همچنین به مدت سه سال تولیت آستان قدس رضوی را بر عهده داشت.
در ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ش، بالگرد حامل سید ابراهیم رئیسی و همراهان او که برای افتتاح پروژه عمرانی به آذربایجان شرقی سفر کرده بود، در مسیر بازگشت در محدوده میان وَرزَقان و جُلفا، دچار سانحه شد و درگذشت.
زندگینامه و تحصیلات
ابراهیم رئیسی در ۲۳ آذر ۱۳۳۹ش در مشهد در محله نوغان به دنیا آمد. نسب او از جانب پدر و مادر به زید بن علی می رسد. او دروس حوزوی را در مشهد و از مدرسه علمیه نواب آغاز کرد و از سال ۱۳۵۴ش در حوزه علمیه قم ادامه داد. او در قم در درس عالمانی همچون یدالله دوزدوزانی، سید علی محقق داماد، علیاکبر مشکینی، احمد بهشتی، مرتضی مطهری و حسین نوری همدانی شاگردی کرد.[۱] رئیسی همچنین در درس خارج سید محمدحسن مرعشی شوشتری، سید محمود هاشمی شاهرودی، آقامجتبی تهرانی، آیتالله خامنهای و… شرکت کرد.[۲]
او دانشآموخته مدرسه عالی شهید مطهری در رشته فقه و حقوق بود.[۳] در سال ۱۳۶۲ش با جمیله علمالهدی دختر سید احمد علمالهدی ازدواج کرد.[۴]
سوابق مبارزاتی پیش از انقلاب اسلامی
رئیسی چنانکه خود نقل کرده در سال های قبل از انقلاب اسلامی به دلیل فعالیت های مبارزاتی توسط ساواک بازداشت شده است.[۵] همچنین او به همراهی از طلبه ها به دیدار روحانیانی می رفتند که از سوی حکومت پهلوی در تبعید بودند. از جمله برای دیدار با آیت الله خامنه ای که در ایرانشهر تبعید بود به این شهر رفته است.[۶] در پی اهانت به امام خمینی (س) در روزنامه اطلاعات در ۱۷ دیماه سال ۱۳۵۶ و آغاز حرکت های مردمی، رئیسی در اجتماعات اعتراضی که مبدأ اغلب آنها مدرسه آیت الله بروجردی (مدرسه خان) بود، شرکت داشت و در قالب هسته ای از طلاب انقلابی فعالیت می کرد.[۷] او همچنین در بهمن ۱۳۵۷ش در جمع علمایی که در اعتراض به بسته شدن فرودگاه ها برای ممانعت از بازگشت امام خمینی به ایران در دانشگاه تهران متحصن شدند، نیز حضور داشت.[۸]
تولیت آستان قدس رضوی
رئیسی در سال ۱۳۹۴ش پس از درگذشت عباس واعظ طبسی با حکم رهبر جمهوری اسلامی ایران به تولیت آستان قدس رضوی منصوب شد[9] و تا فروردین ۱۳۹۸ش این مسئولیت را بر عهده داشت[10] در دوره تولیت رئیسی خدمات متعددی در آستان قدس انجام گرفت. از جمله آنها احداث زائرشهر با گنجایش پذیرش روزانه سه هزار زائر و ساخت زائرسراهای متعددی در اطراف حرم امام رضا است.[11] همچنین طرح اعزام زائر اولی های مستضعف به مشهد برای زیارت، احداث میقاتالرضا (مکانهایی برای استراحت زائران) در مسیرهای منتهی به مشهد و اجرای طرح خادمیاران نوجوان از دیگر این خدمات بهشمار می روند.[12] آیت الله خامنه ای در حکم انتصاب رئیسی به تولیت آستان قدس، رسیدگی به امور زائران حرم امام رضا(ع)، خدمت به مجاوران و بهویژه مستمندان و مستضعفان حرم رضوی، ترویج معارف قرآنی و مکتب اهلبیت(ع) در جهان اسلام، بهرهمند کردن تهیدستان نقاطی از ایران که موقوفات آستان قدس در آن قرار دارد و سامانبخشیدن به بنگاههای اقتصادی و خدماتی آستان قدس رضوی را خواستار شده بود.[13]
فعالیتهای سیاسی
ابراهیم رئیسی پس از انقلاب اسلامی ایران، از ۲۰ سالگی فعالیت قضایی خود را با دادیاری شهرستان کرج آغاز کرد. او مدتی بهطور همزمان دادستانی همدان را نیز بر عهده داشت. [14] از دیگر مسئولیت های او می توان به موارد زیر اشاره کرد:
دادستان تهران از سال ۱۳۶۸ش تا ۱۳۷۳ش[۱5]
رئیس سازمان بازرسی کل کشور ۱۳۷۳ش تا ۱۳۸۳ش[16]
معاون اول قوه قضائیه از سال ۱۳۸۳ش تا ۱۳۹۳ش[17]
نماینده مردم خراسان جنوبی در مجلس خبرگان رهبری از سال ۱۳۸۵ش
دادستان دادگاه ویژه روحانیت ۱۳۹۱ش تا ۱۴۰۰ش[18]
دادستان کل کشور از سال ۱۳۹۳ش تا ۱۳۹۴ش[19]
عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام از سال ۱۳۹۶ش
رئیس قوه قضائیه ایران از سال ۱۳۹۷ش[20] تا ۱۴۰۰ش[21]
رئیسجمهور ایران از سال ۱۴۰۰ش.[22۲۳]
عضویت در جامعه روحانیت مبارز.
تدریس و آثار علمی
ابراهیم رئیسی در دوران تولیت آستان قدس، در مشهد درس خارج فقه برگزار میکرد. او همچنین متون فقهی، قواعد فقه قضاء و فقه اقتصاد را در حوزههای علمیه تهران و دانشگاههای مختلفی چون دانشگاه امام صادق (ع) و دانشگاه شهید بهشتی تدریس میکرد.[23]
کتابهای تقریرات درس قواعد فقه (۳ جلدی، در بخشهای قضایی، اقتصادی و عبادی)، ارث بیوارث، تعارض اصل و ظاهر در فقه و قانون از آثار سید ابراهیم رئیسی است.[24] همچنین کتابهای مختلفی با موضوعات حقوق، اقتصاد، فقه، عدالت اجتماعی، سبک زندگی از او منتشر شده است.[25]
سانحه هوایی و شهادت
در ۳۰ اردیبهشت ۱۴۰۳، بالگرد حامل سید ابراهیم رئیسی که برای افتتاح پروژه عمرانی به آذربایجان شرقی سفر کرده بود، در مسیر بازگشت در محدوده میان وَرزَقان و جُلفا، دچار سانحه شد. در این بالگرد حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران و سید محمدعلی آلهاشم نماینده ولی فقیه در استان آذربایجان شرقی نیز حضور داشتند.[26] پس از انتشار این خبر، گروهی از مردم ایران در اماکن عمومی و مذهبی همچون حرم امام رضا(ع)،[27] حرم حضرت معصومه(س)[28] و حرم شاهچراغ(س) حاضر شده و برای سلامتی رئیسجمهور ایران دعا کردند.[29] در ۳۱ اردیبهشت، لاشه بالگرد حامل رئیسجمهور و همراهان پیدا شد و خبرگزاریها از شهادت سید ابراهیم رئیسی و دیگر همراهان خبر دادند.[30]
پانویس
1. نجفی، روایت انتخابات دوازدهم، ص۱۸۶-۱۸۸ به نقل از «روایت حجت الاسلام رئیسی از دوران مبارزه علیه رژیم پهلوی/ شکلگیری هستههای مبارزاتی طلاب در قم / ماجرای دیدار با آیت الله خامنهای در ایرانشهر»، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
2. «زندگینامه: سید ابراهیم رئیسی»، خبرگزاری همشهری.
3. «سوابق و زندگینامه حجت الاسلام و المسلمین رئیسی»، خبرگزاری صداوسیما.
4. «زندگینامه: سید ابراهیم رئیسی»، خبرگزاری همشهری.
5. نجفی، روایت انتخابات دوازدهم، ص۱۸۶-۱۸۸ به نقل از «روایت حجتالاسلام رئیسی از دوران مبارزه علیه رژیم پهلوی/ شکلگیری هستههای مبارزاتی طلاب در قم / ماجرای دیدار با آیت الله خامنهای در ایرانشهر»، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
6. نجفی، روایت انتخابات دوازدهم، ص۱۸۶-۱۸۸ به نقل از «روایت حجت الاسلام رئیسی از دوران مبارزه علیه رژیم پهلوی/ شکلگیری هستههای مبارزاتی طلاب در قم / ماجرای دیدار با آیت الله خامنهای در ایرانشهر»، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
7. https://raisi.ir/page/biography
8. نجفی، روایت انتخابات دوازدهم، ص۱۸۶-۱۸۸ به نقل از «روایت حجتالاسلام رئیسی از دوران مبارزه علیه رژیم پهلوی/ شکلگیری هستههای مبارزاتی طلاب در قم / ماجرای دیدار با آیتالله خامنهای در ایرانشهر»، مرکز اسناد انقلاب اسلامی.
9. «انتصاب حجتالاسلام رئیسی به تولیت آستان قدس رضوی»، دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله العظمی خامنهای.
10. نگاه کنید به: «انتصاب حجتالاسلام رئیسی به تولیت آستان قدس رضوی»، دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله العظمی خامنهای.
11. «نگاهی به عملکرد سه ساله حجت الاسلام رئیسی در آستان قدس رضوی»، خبرگزاری ایرنا.
12. نگاه کنید به: «نگاهی به عملکرد سه ساله حجت الاسلام رئیسی در آستان قدس رضوی»، خبرگزاری ایرنا.
13. «انتصاب حجتالاسلام رئیسی به تولیت آستان قدس رضوی»، دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله العظمی خامنهای.
14. https://raisi.ir/page/biography
15. «زندگینامه: سید ابراهیم رئیسی»، خبرگزاری همشهری.
16. «زندگینامه: سید ابراهیم رئیسی»، خبرگزاری همشهری.
17. «زندگینامه: سید ابراهیم رئیسی»، خبرگزاری همشهری.
18. «زندگینامه: سید ابراهیم رئیسی»، خبرگزاری همشهری.
19. «زندگینامه: سید ابراهیم رئیسی»، خبرگزاری همشهری.
20. «انتصاب حجتالاسلام والمسلمین سیدابراهیم رئیسی به ریاست قوه قضائیه»، دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیتالله العظمی خامنهای.
21. «زندگینامه: سید ابراهیم رئیسی»، خبرگزاری همشهری.
22. «زندگینامه: سید ابراهیم رئیسی»، خبرگزاری همشهری.
23. «زندگینامه: سید ابراهیم رئیسی»، خبرگزاری همشهری.
24. «سوابق و زندگینامه حجت الاسلام و المسلمین رئیسی»، خبرگزاری صداوسیما.
25. «زندگینامه: سید ابراهیم رئیسی»، خبرگزاری همشهری.
26. «بالگرد حامل رئیس جمهور دچار سانحه شد/با ۲ نفر از سرنشینان بالگرد رئیسجمهور ارتباط برقرار شد»، حبرگزاری ایسنا.
27. «دعای زائران حرم مطهر رضوی برای سلامتی رئیس جمهور و همراهانش»، خبرگزاری مهر.
28. «برگزاری دعا در حرم حضرت معصومه (س) برای سلامتی رئیسی و همراهان»، خبرگزاری انتخاب.
29. «دعای توسل زوار شاهچراغ برای سلامتی رییس جمهور و همراهانش»، خبرگزاری مهر.
30. آیتالله رئیسی و هیئت همراه به ملکوت اعلی پیوستند، خبرگزاری تسنیم.