نصرتالله تاجیک، کارشناس مسائل بینالملل و دیپلمات پیشین با اشاره به پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده آمریکا، گفت: سیاستهای کلی ایالات متحده آمریکا به ۲ روش است؛ یکی سیاستهای راهبردی آمریکا در قبال خاورمیانه که با تغییر فرد تغییری نمیکند و در دولتهای مختلف یک استراتژی مشخص پیشه میشود. برخی سیاستها هم استراتژیک نیستند و تصمیمگیریها به عملکرد رژیم صهیونیستی برمیگردد که در این مورد با تغییر رئیسجمهوری موضع ایالات متحده هم دستخوش تغییر میشود.
این کارشناس مسائل خاورمیانه در ادامه گفت: به عنوان مثال عادیسازی روابط با کشورهای منطقه مورد تایید همه دولتهاست، اما پدیدهای چون شهرکسازی از سوی دونالد ترامپ مورد حمایت واقع شد و حتی مایک پمپئو برای اولین بار به عنوان وزیر امور خارجه ایالات متحده از شهرکهایی که به طور غیرقانونی در اراضی فلسطینی ساخته شده، بازدید کرد. مساله شهرکسازی یکی از کورترین گرههایی است که بین اسرائیلیها و فلسطینیها وجود دارد. در واقع ترامپ با برخی کارها خطوط قرمز ایجاد یک مصالحه بین ۲ طرف را درنوردید و آن را از بین برد.
او ادامه داد: اقدامات دولت ترامپ باعث شد آمریکا نتواند آنچه را که میتوانست به عنوان واسطهای بیطرف پیگیری کند، انجام بدهد. اما با روی کار آمدن جو بایدن و اراده احتمالی او مبنی بر برگرداندن سفارت کشورش از بیتالمقدس به تلآویو، اوضاع میتواند ترمیم شود. دولت بعدی آمریکا همچنین میتواند با رد شناسایی سرزمینهای اشغالی جولان به نام اسرائیل هم قدم موثری در راستای تغییر شرایط بردارد.
این دیپلمات پیشین توضیح داد: بنابراین بایدن با تجدید نظر در برخی سلسله اقدامها میتواند آمریکا را به عنوان کشوری که خواهان آرامش است به دنیا بشناساند. البته دموکراتها اصولاً به تفاهم بیشتر از تنازع توجه میکنند و به همین دلیل باراک اوباما هم در خاورمیانه بسیار درصدد مدیریت بحران بود. بایدن هم میتواند با استراتژی تفاهم، اقدامات خرابکارانه ترامپ در مساله اسرائیل و فلسطین را کمرنگ و بیاثر کند. تفاوت دیدگاه و روش برخورد با دنیا در سیاست خارجی جو بایدن نسبت به دونالد ترامپ باعث میشود نتیجه انتخابات ۲۰۲۰ آمریکا اتفاقی مثبت برای دیپلماسی بینالملل در جهان باشد.
منبع: اعتمادآنلاین