اسرائیل مرکز بهداشتی فلسطین در قدس شرقی را که در زمینه مقابله با کرونا فعالیت می کرد را تعطیل کرد زیرا هر گونه فعالیت دولت فلسطین در این منطقه را تحمل نمی کند. اخیرا دولت فلسطین کادرهای درمان و آزمایش کرونا را به منطقه قدس شرقی اعزام کرده بود اما پلیس اسرائیل پایگاه بهداشتی ایجاد شده از سوی دولت فلسطین در قدس شرقی را تعطیل و اعضای آن را بازداشت کرد.
کرونا به مانند اکثر شهرهای جهان به شهر قدس ( اورشلیم / بیت المقدس) هم رسیده است. شهری که هم اکنون همه بخشهای آن در کنترل اسرائیل است اما براساس قطعنامههای سازمان ملل، بخش شرقی این شهر موسوم به قدس شرقی رسما تحت اشغال اسرائیل قرار دارد.
به گزارش همبستگی، دولت فلسطین (تشکیلات خودگردان فلسطین) به رهبری محمود عباس، قدس شرقی را بخشی از فلسطین و پایتخت آینده خود میداند و خواهان پایتختی اسرائیل در بخش غربی شهر یعنی قدس غربی است.
موضوعی که کابینه فعلی اسرائیل به رهبری بنیامین نتانیاهو نخستوزیر راست افراطی، آن را قبول نمیکند و کل شهر قدس را بخشی از اسرائیل و پایتخت خود میداند.
منطقه حرم شریف شامل مسجد الاقصی، مسجد قبه الصخره و دیوار ندبه (مکان مقدس یهودیان) در قدس شرقی (بخش قدیمی شهر) قرار دارد. حرم شریف براساس توافق بینالمللی، زیر نظر اداره اوقاف اسلامی دولت اردن اداره میشود و اسرائیل نیز این موضوع را به رسمیت میشناسد.
عکس: خبرگزاری فرانسه
شهر قدس و درگیری در ایان کرونا
پلیس اسرائیل نیز معمولا از ورود غیرمسلمانها به ویژه یهودیان تندرو به محوطه مسجدالاقصی جلوگیری میکند گرچه یهودیان تندرو برخی مواقع به صورت گروهی وارد محوطه مسجد میشوند.
در شهر قدس، فلسطینیها شامل مردم عرب مسلمان و مسیحی در بخش شرقی (بخش قدیمی شهر) و یهودیان اسرائیلی در بخش غربی (بخش جدید شهر) زندگی میکنند.
نه تنها سازمان ملل متحد، بلکه سایر کشورهای غیراسلامی به استثنای آمریکا بخش شرقی قدس را “تحت اشغال اسرائیل” میدانند. آمریکا تا قبل از دوره ریاست ترامپ، اینگونه بود اما او دستور داد شهر قدس به عنوان بخشی از خاک اسرائیل و پایتخت آن از سوی دولت آمریکا به رسمیت شناخته شود.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی به افزایش رویارویی میان اسرائیل و فلسطین بر سر اداره شهر قدس پرداخته است.
اخیرا دولت فلسطین کادرهای درمان و آزمایش کرونا را به منطقه قدس شرقی اعزام کرده بود اما پلیس اسرائیل پایگاه بهداشتی ایجاد شده از سوی دولت فلسطین در قدس شرقی را تعطیل و اعضای آن را بازداشت کرد.
در این گزارش با عنوان “کرونا درگیری بر سر حاکمیت بر قدس شرقی را بیشتر کرده” آمده است: اقدام اسرائیل در بازداشت مقامات و نیروهای منصوب شده از سوی تشکیلات خودگردان فلسطین در شهر قدس شرقی که تحت اشغال اسرائیل است نزاع بر سر حاکمیت بر این منطقه را افزایش داده است.
تشکیلات خودگردان فلسطین این افراد را برای فعالیتهای مرتبط با کرونا در قدس شرقی منصوب کرده بود اما اسرائیل آنها را به اتهام ” انجام فعالیتهای غیرقانونی” بازداشت و مراکز پزشکی آنها را تعطیل کرده است.
دولت فلسطین (تشکیلات خودگردان فلسطین) مراکز پزشکی را برای بررسی افراد مشکوک به کرونا در قدس شرقی ایجاد کرده بود.
پلیس اسرائیل گفته است که روز چهارشنبه، مرکز بهداشتی ایجاد شده در منطقه “سلوان” شهر قدس را تعطیل کرده است.
در این مرکز از افراد مشکوک به کرونا، نمونهگیری و آزمایش میشد. این مرکز به دلیل احتمال ارتباط با وزارت بهداشت فلسطین تعطیل شد.
اسرائیل در اوایل ماه آوریل نیز وزیر امور قدس در دولت فلسطین (فادی الهدمی) را برای چهارمین بار بازداشت کرد.
اسرائیلیها همچنین استاندار قدس “عدنان غیث” را برای ششمین بار نیز بازداشت کردند.
این مقامات گفتهاند که به دلیل فعالیتهایشان برای مقابله با کرونا بازداشت شدند.
پلیس اما گفت که بازداشت این افراد به دلیل نقض حاکمیت قانون و فعالیت برای تشکیلات فلسطین در قدس است.
این افراد بعد از بازجویی، آزاد شدند.
دولت فلسطین میگوید که فعالیت سازمانهای فلسطینی در قدس در چارچوب تعهدات اسرائیل است که در نامه وزیر خارجه وقت اسرائیل (شیمون پرز) به همتای نروژی بعد از امضای اوسلو آمده بود. در این نامه وزیر خارجه وقت اسرائیل تاکید کرد بود موسسات فلسطینی در قدس شرقی و منافع و زندگی کریمانه فلسطینیها در قدس شرقی بسیار اهمیت دارد و باید از انها حفاظت کرد.
همچنین میتوان این نامه را در سایت اینترنتی وزارت خارجه اسرائیل یافت.
براساس توافق اسلو که براساس آن تشکیلات فلسطین ایجاد شد قرار بود مذاکرات درباره سرنوشت قدس ادامه یابد اما این مذاکرات در چند سال اخیر متوقف مانده است.
اسرائیل هر چیزی که نشانهای از حاکمیت تشکیلات فلسطین در قدس شرقی باشد را منع میکند.
اسرائیل در سال 1967 قدس شرقی را اشغال و آن را ضمیمه مناطق تحت حاکمیت خود کرد اما جامعه جهانی از جمله سازمان ملل، اتحادیه اروپا و کانادا این اقدام را قبول نمیکنند و به رسمیت نمی شناسند. آنها قدس شرقی را منطقه تحت اشغال اسرائیل توصیف میکنند.
آمریکا تا قبل از ترامپ این موضع را داشت اما دولت او، شهر قدس را به طور کامل، بخشی از خاک اسرائیل و پایتخت آن اعلام کرد.
کرونا و درگیری بر سر شهر قدس / اورشلیم
اسرائیل، شهر قدس را به طور کامل بخشی از خاک خود و پایتخت اسرائیل میداند اما فلسطینیها خواهان تقسیم شهر قدس و اعلام قدس شرقی به عنوان پایتخت خود و اعلام قدس غربی به عنوان پایتخت اسرائیل هستند.
“امل جمال” پروفسور در بخش اطلاع رسانی سیاسی در دانشگاه تل آویو معتقد است: هدف سیاسی اسرائیل سیطره بر بخش شرقی شهر قدس و اعمال حاکمیت بر آن از طریق واقعیتهای عینی [تحمیل واقعیتهای موجود] است اما حاکمیت قانونی را اسرائیل از سال 1968 اعمال کرده است.
وی افزود: وجود رقیب برای اسرائیل در شهر قدس باعث میشود اسرائیل با خشونت واکنش نشان دهد.
“امل جمال” ادامه داد: از سوی دیگر، اسرائیل، بخش فلسطینینشین شهر قدس (اورشلیم) را رها کرده است و در آن سرمایهگذاری نمیکند و همزمان از ساکنان فلسطینی خواهان پیروی است. پیروی یعنی برقراری آرامش و پذیرش واقعیت موجود است. این موضوع از طریق دادن برخی امتیازات به اهالی این منطقه ممکن میشود.
او همچنین گفت: وجود تشکیلات فلسطین در بخش شرقی شهر قدس به مردم این منطقه یاداوری میکند که سیطره اسرائیل با زور آمده است. میان سیطره و حاکمیت تفاوت وجود دارد. حاکمیت دارای مفهوم واقعی اجتماعی است و این وجود ندارد.
“فادی الهدی” که به عنوان وزیر امور قدس در کابینه فلسطین فعالیت میکند هم گفت: پلیس اسرائیل دیدار من با پزشکان در شهر قدس را برای گفتوگو درباره منع گسترش ویروس کرونا و دعوت از مردم برای باقی ماندن در خانههای خود را مخالفت با قانون دانست.
وی توضیح داد: بازداشت من بخشی از اعمال فشار بر من و خانوادهام برای جلوگیری از کار در قدس است. این پیامی برای دولت فلسطین نیز هست.
اما وزارت امنیت اسرائیل تاکید کرد هر گونه فعالیتی از سوی تشکیلات فلسطین در اسرائیل که با سازمانهای اسرائیلی هماهنگ نشده باشد یا موافقت آنها را دریافت نکرده باشد به لحاظ قانونی ممنوع است و پلیس باید آن را منع کند.
“عدنان غیث” که در سال 2018 به عنوان استاندار قدس شرقی از سوی محمود عباس رئیس دولت فلسطین (تشکیلات خودگردان فلسطین) منصوب شد هم گفت: اشغالگران بازداشت ما را تکرار میکنند تا به اهالی شهر تاکید کنند شهر در کنترل آنهاست. آنها همه توافقنامهها را نادیده میگیرند.
وی افزود: با به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل و حاکمیت اسرائیل بر این شهر، اشغالگران فعالیتهای خود را علیه فلسطینیها و همسو با طرح دونالد ترامپ افزایش دادهاند.
عدنان غیث 44 ساله در شهر قدس به دنیا آمد و در این شهر بزرگ شد. او پدر 4 فرزند است و دبیر جنبش فتح در قدس بود.
وی در گذشه بارها بازداشت و چند بار از این شهر تبعید شد تا اینکه به عنوان استاندار قدس در تشکیلات خودگردان فلسطین منصوب شد.
او ادامه داد: استانداری قدس در تشکیلات فلسطین، سایت اینترنتی را راه اندازی کرده است تا به نیازمندیهای همه اهالی پایتخت تحت اشغال رسیدگی شود. این در شرایطی است که مقامات اشغالگران اسرائیلی اهمال و بیتوجهی شدیدی را در برابر این منطقه و به ویژه در این شرایط اعمال میکنند.
وی توضیح داد: تلاش کردیم جامعهای خالی از کرونا داشته باشیم اما مقامات اشغالگر ما از این اقدام منع کردند. حتی کمک به فقرا هم ممنوع است. هدف اسرائیل منع هر گونه فعالیت فلسطینیها در قدس شرقی است هر نوع فعالیتی که باشد.
دادگاه عالی در اسرائیل، وزارت بهداشت اسرائیل را ملزم کرده است 3 مرکز بهداشتی دیگر را برای آزمایش کرونا در قدس شرقی باز کند.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل اعلام کرد که مقامات اسرائیل تجهیزات و آموزشهایی را برای مقابله با کرونا در اختیار تشکیلات فلسطین قرار دادهاند.
وزارت بهداشت اسرائیل از وجود 2577 مورد ابتلای به کرونا در میان مردم فلسطینی و اسرائیلی در دو بخش شهر قدس خبر داده است. وزارت بهداشت فلسطین نیز وجود 81 ابتلا به کرونا و یک فوتی به این دلیل در بخش قدس شرقی را اعلام کرده است.