وزیر امور خارجه گفت: اعتقاد دارم وزارت خارجه باید بالاتر از سیاست داخلی عمل کند اما متاسفانه ما را وارد سیاست داخلی کردند و این به ضرر کشور است.
به گزارش همبستگی به نقل از ایسنا، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان عصر روز سه شنبه در جمع فعالان مجازی که در محل دفتر مطالعات وزارت امور خارجه برگزار شد گفت: شرایط کشور ما شرایط ویژهای است. برخی ایراد میگیرند که شما 40 سال است دارید میگویید شرایط کشور ویژه است پس امر جدیدی نیست. من معتقدم کشور ما در وضعیتی است که همیشه باید با مشکلات برخورد کند. البته ما در مسیر خود اشتباه هم زیاد داشتهایم که طبیعی است؛ چرا که همواره خواستار آن بودیم همه چیز را از ابتدا بسازیم. ما نمیتوانیم ساخته دیگران را صرفا مطرح کنیم. در خیلی موارد برایمان امکانپذیر نبود.
وی ادامه داد: من از شما این سوال را میپرسم؛ واقعا چه کسی در ایران دوست دارد درباره ایران آنطوری صحبت شود که ترامپ در عربستان صحبت میکند؟ برای خیلی از کشورها دیگران تصمیم میگیرند اما ما واقعا این مشکل را نداریم. این مسئله تا جایی برای ما و شما به عنوان فعالان فضای مجازی و فضای رسانهها مهم است که وقتی یک خبرنگار روس که واقعا به خاطر جاسوسی دستگیر نشده است را میگیرند و بعد آزاد میکنند شما باور نمیکنید و میگویید چرا درباره سایر خبرنگاران از سایر کشورها اینطور برخورد نمیشود.
ظریف گفت: این خبرنگار را از اول نباید میگرفتند، اگر یک وقتی شما دلیل دستگیریاش را بفهمید متوجه خواهید شد که واقعا دلیل آزادیاش امری طبیعی بود اما این خوب است که شما سوال میکنید و همین سوال کردن نشان میدهد که ما کشوری نیستیم تحت اختیار و نظر کسی باشیم. ما انتخاب کردیم طور دیگری باشیم. عادت کردیم سرمان را بالا نگهداریم و این دستاورد بزرگی است و این را به عنوان «داده» میگیریم. چون خون پای آن رفته است و مردم فشارهای زیادی را تحمل کردهاند.
وی با توجه به رویکردها و تصمیمات کشور در 40 سال گذشته اظهار کرد: ما اشتباه هم زیاد کردهایم و هزینه زیادی به مردم تحمیل کردهایم که نباید این روند ادامه یابد و به خاطر ادامه دادن این روند حتی لجاجت هم کنیم. در عین حال ما حاضر نیستیم بپذیریم ایران مثل کشورهای دیگر حرف گوش کن دیگران باشد یا مثلا مردم بشنوند اگر با فلان کشور رابطه نداریم به خاطر آن است که به ما گفته شده است با او رابطه نداشته باشیم. ما خودمان برای خودمان تصمیم میگیریم.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به برخی انتقاداتی که از سوی حاضرین بیان شد، اظهار کرد: اکثر انتقادات را قبول دارم اما از شما میخواهم فراموش نکنید آنچه به عنوان یک امر بدیهی تلقی میکنیم به هیچ وجه امر بدیهی نیست. بنده 40 سال است در کار دیپلماسی هستم و به غیر از این کار هم کار دیگری بلد نیستم.
وزارت خارجه با سایر دستگاهها و وزارتخانهها تفاوت دارد. سایر دستگاهها صرفا از عملکرد خود دفاع میکنند اما وزارت خارجه و شخص وزیر باید از عملکرد کشور دفاع کند؛ چرا که من صرفا نماینده وزارت خارجه و یا شخص ظریف یا یک گروه و حزب یا جریان نیستم، بلکه نماینده کل کشور هستم و وظیفه دارم این کار را انجام دهم نه چیز دیگری، اگر سر کلاسهای حقوق بشر من بیایید نظرات متفاوتی از آنچه به عنوان وزیر خارجه ایران میگویم احتمالا بشنوید. من در 2014 به عنوان ریسک پذیرترین آدم دنیا معرفی شدم. من از خطر کردن وحشت ندارم و سر کلاسهایم هم همین طور است. اما در برابر یک کشور خارجی نماینده جمهوری اسلامی ایران و کل ایران هستم. از جمله آنهایی که به من حمله میکنند و یا یک شب نمیگذارند خواب راحتی داشته باشم و به همین دلیل است که از برجام آنقدر که باید دفاع نکردم.
ظریف گفت: برجام از موفقترین تجربیات کشور در حوزه دیپلماسی و حتی بالاتر است و به این مسئله یقین دارم. هیچ مذاکرات مهمی در 40 سال گذشته نبوده است که به طور غیر مستقیم یا مستقیم در آن دخالت نداشته باشم اما برجام حتما از برجستهترین تجربیات جمهوری اسلامی ایران است و اگر 10 سال دیگر هم بگذرد باز هم همین را میگویم.
وی تاکید کرد: من از منافع ایران در برجام دفاع میکنم نه از منافع برجام در ایران، اگر از منافع ایران دفاع کنم از قدرت خارجی امتیاز میگیرم و این خطی است که در مذاکرات برجام دنبال کردم.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشور با اشاره به گسترده شدن فضای مجازی و رسانهای در دنیا خاطرنشان کرد: در گذشته اگر در خارج از ایران صحبت میکردیم کسی متوجه نمیشد چه گفتهایم و به راحتی انتخاب میکردیم مخاطبانمان چه کسانی باشند اما الان اینگونه نیست اگر در گوشهای از مسجد صحبت کنید دنیا آن را میتواند بشنود و اگر در گوشهای از دنیا صحبت کنید تیتر یک کیهان میشوید. دیگر در دنیا مخاطب نداریم مخاطب ما همه دنیاست و در این شرایط باید اهم و مهم کنیم. مخاطب اصلی ما در وزارت خارجه خارجیها هستند و ما از طرف کل ایران با آنها صحبت میکنیم. اینکه برند «ظریف» مطرح بشود یا نشود، مطرح نیست. بلکه برند «ایران» باید ایجاد شود نه یک شخص یا دستگاه یا تفکر.
ظریف در ارائه توضیح بیشتر به ماجرای استعفایش از وزارت امور خارجه اشاره کرد و گفت: من استعفا دادم چون تلاشم حفظ برند «ایران» بوده است و آن شب به این نتیجه رسیدم دیگر برند ایران نیستم. اگر میخواستم برند ظریف باشم. جایزه صلح نوبل را میگرفتم. آن شبی که قرار بود جایزه صلح نوبل را اعلام کنند یکی از دوستان خارجی زنگ زد به من و گفت سخنرانیات را نوشتهای؟ و من به او گفتم خیالت راحت به من نوبل نمیدهند. جان کری و خانم موگرینی هم به نوعی پاسوز من شدند چرا که قرار من نبود برند یک فرد را دنبال کنم. در صورتیکه آن شب (شب استعفا) به یک فرد تبدیل شده بودم. من سالها تلاش کردم مانع این اتفاق شوم اما در آن مقطع این تصور ایجاد شد که ظریف نماینده سیاست خارجی ایران نیست بلکه نماینده یک دیدگاه است آن هم دیدگاهی قابل حذف.